Sai Baba – Konačno iskustvo

Phyllis Krystal
Izdavač: Dušević&Kršovnik d.o.o. 2000.

Baba za sebe kaže da je avatar koji seu vrijeme velikih napetosti utjelovio da bi čovječanstvu pomogao ponovno otkriti drevnu mudrost kojom će otkloniti veliku nesreću. I drugi su se avatari, poput Rame i Krišne u prošlim razdobljima velikih kriza, utjelovili da bi pomogli ljudima i vodili ih. Prvi je Babin zadatak koji je sam sebi postavio, iznova povezati ljude svoje rodne Indije s njihovim drevnim nasljeđem Veda, koje su zanemarili zbog materijalističkih aspekata zapadnjačke kulture i običaja.

Naučili smo da se stvari događaju upravo onda kada nam je potrebno.

Putujte s manje prtljage, brže ćete stići.

Počela sam se osjećati kao kod kuće među stotinama Indijaca. Primjetila sam i tananu promjenu koja se zbivala u meni. Činilo se kao da, slično procesu osmoze, u sebe upijam njihov sporiji i opušteniji ritam, za razliku od užurbana i vremenom opterećena života na Zapadu.

U većini je ašrama došušteno besplatno boraviti i hraniti se tri dana i tri noći ako se ne može platiti, a zatim se mora krenuti dalje. Nakon trećeg dana očekuje se da osoba da određenu malu svotu novca. Mnogi lutalice žive tako putujući iz jednog ašrama u drugi, boraveći u svakom tri dana, i onda kreću dalje.

Svi posjetitelji pojedinih ašrama teže istome. Bili su duboko odani svom odabranom guruu, često toliko da su omalovažavali sve druge u nastojanju da ga još više uzvise. Razumjela sam i poštovala njihovu vjernost vlastitome guruu, no njihova potreba da kritiziraju onoga kojega su drugi odabrali smetala mi je i rastužila me, pogotovo ako je predmet tih napada bio Sai Baba.

Toliko knjiškog znanja, a nedovoljno pobožnosti. Pobožnost je veoma važna. Baba

Svaki bih put iznova osjetila strahopoštovanje kada bi pokazao da je svjestan najintimnijih pojedinosti ne samo moga sadašnjeg života već i prošlih inkarnacija.

Uzrok su svih naših problema želje koje su neposredno vezane za naše osobne ili tjelesne potrebe i ne potječu od našega pravoga sebstva. Obećao je da ćemo lakše svladati svoje želje i osloboditi se njihove vlasti budemo li se potrudili razumjeti i prihvatiti tu istinu. To je prvi nuždan korak prema prosvjetljenju.

Neki od vas navode moje riječi da sam Bog, no ne dovrše navod. Ja kažem d aje svatko od vas Bog. Razlika između vas i mene u tome je što ja znam da sam Bog, a vi to još ne znate.

Važno je znati da je strujni krug koji osvjetljuje sve žarulje zajednički, bez obzira na pojedinačnu jačinu. Drugim riječima, ono što svijetli u svakom čovjeku jest Bog, no svi mi tu svjetlost isijavamo različitom jačinom.
Boga prepoznajte kao istinsko sebstvo u svakom čovjeku, neovisno o tome koliko je duboko skriveno.
To je poruka zbog koje sam došao na svijet.

No možda me najviše zapanjilo što je očito bio svjestan doslovno svega i svakoga. Stjecao se dojam da je neprestano 'priključen' u sve na ovome svijetu i u svakoga pojedinačno.

Zavjetovala sam se da ću se pokušati sjetiti zazvati ga budem li ikad zatrebala pomoć.

Loša probava je odbijanje tijela da primi hranu.

Shvatite da ne morate dolaziti da biste vidjeli ovo malo tijelo. Nađite me u svom srcu.

Vratite se kako biste se obnovili. Objasnio je zatim da u njegovoj blizini poklonici obnavljaju svoju energiju.

Naš je kratak ali sadržajan posjet Babi završio, no znala sam da više nisam ona ista osoba koja ga je došla prvi put posjetiti. Previše sam toga upila u sebe, i od njega i od Indije općenito, da se ne bih izmijenila. No više od svega, došla sam pod njegov neposredni utjecaj. Bila sam sigurna d aće to i dalje biti tako onoliko koliko dopustim, držeći na umu njegov naputak da uvijek budem u dodiru s njim koji prebiva u mome srcu.

Godinama sam bila poučavana da nikada prerano ne govorim o dubokim i važnim iskustvima. Razlog je taj što energiju koju neko iskustvo nosi sa sobom, treba zadržati i zaštititi kako bi bila potpuno upijena i kako bi postala djelatan dio čovjekova života. Ako se o nekom iskustvu govori prerano, može se dogoditi da se energija raspe, a postoji i opasnost da će osoba s kojom smo podijelili iskustvo regairati negativno, sumnjičavo, zavidno ili ljubomorno. Takvo ponašanje drugoga može u osobi koje je doživjela iskustvo potaknuti osjećaj sumnje čak posve poništiti doživljaj. Negativne emocije imaju moć zatiranja prvih iskustava. Poput mlade biljke, njih treba hraniti i štititi dok ne budu dovljno otporne da se suprostave prirodnim nepogodama. Kada važno iskustvo ima dovoljno vremena da postane sastavni dio osobe, u manjoj je opasnosti da se izgubi.

Budući da ljubav nema lika, materijalizacijama se služim kao dokazom svoje ljubavi. One su tek simbol.

Važno je da te sitnice ili talismani, ili kako godi ih želite nazvati, pružaju osjećaj sigurnosti i zaštite u nevoljama ili krizama i stvaraju simboličnu vezu koja poništava udaljenost između nas.

On je za mene bio poput elektrane prepune energije.

Dat ću vam što želite, nadajući se da ćete zaželjeti ono što sam vam došao dati.

Knjige mi nisu bile samo utočište, one su mi bile društvo. Sada mi je Baba pokazao da svojevoljno moram biti potpuno svjesna vanjskog svijeta, da moram svjesno zauzeti svoje mjesto u njemu i biti aktivna i u vanjskom i u unutarnjem svijetu jer oba čine cjelinu.

Želim kontrolirati i odlučivati kada je povoljno vrijeme za nešto, umejsto da dopustim da moj unutarnji sat određuje ritam. Ako je to uistinu tako, to znači da moja volja ili ego priječe opušteniji odnos spram vremena.

Baba često kaže da nikada neće utjecati na nečiju karmu, ali će je ublažiti najviše što se mo že i pomoći nam da nosimo svoj teret. Stoga samo o nama ovisi hoćemo li svjesno odlučiti pozvati ga u pomoć.

Shastiabdi ili obred drugog vjenčanja uobičajen je u južnoj Indiji. Nakon što mušarac navrši sezdeset godina, on i njegova žena obave duhovno vjenčanje u kojemus e zavjetuju da će pomoći jedno drugom na duhovnom putu spoznaje Boga. Baba je objasnio da je prva faza poznata po imenu bhoga ili ispunjenje želja, a zatim slijedi joga ili ujedinjenje s Bogom. Upravo sam bila navršila šezdeset godina, a moj je suprug imao sezdesetsedam.

Objasnio mi je da predmete stvara stvaralačkom mentalno moći (sankalpa). Dodao je da svatko tko razvije mentalnu snagui pročisti svoje srce, i sam to može činiti pod uvjetom da poput njega voli sve stvoreno.

Da bi neka lekcija postala jasn, Babine poruke moraju se protumačiti na raznim razinama.

Baba smatra da nije dovoljno samo se posvetiti vlastitom duhovnom napretku. Jednako je važno služiti drugima u društvu, posebno onima kojima je najpotrebnije.

Mi na Zapadu toliko smo opterećeni vremenom, da nam je teško opustiti se i stpljivo osluškivati da nam se iznutra pokaže kada je pravi trenutak da se nešto učini.

Bolje je ne jesti previše kada se ima više od šezdeset godina. Ograničio je naš razgovor za vrijeme ručka rekavši nam da previše govora sprječava dobru probavu.

Tražio je od nas da se odmaknemo od ljubavi koja se zasniva na žudnji i vezanosti, i okrenuo se k božanskoj ljubavi koja se zasniva na nevezanosti i koja teži širenju a ne sužavanju.

Baba je rekao da nam japamala (krunica) može pomoći da se koncetriramo i tako odvojimo od svijeta i posvetimo samo Bogu.
Japamalu bi trebalo držati preko srednjeg ršsta i tako odvojiti kažiprst od ostala tri prsta. Time se pokazuje da sebstvo i Bog, kada se spoje, mogu zajedno skladno surađivat u svijetu.
Dok smo vezani za materijalni svijet, Bog je automatski odvojen od naših života. Ne možemo istodobno biti vezani za svijet i za Boga. Preporučio nam je da se korak po korak odvajamo od svijeta na putu k Bogu.
Nekoliko je minuta govorio o tome, a onda je upitao: Tko ste vi uisitinu? Ubrzo je sam odgovorio: Vi ste tri osobe: jedna za koju mislite da jeste, druga za koju drugi misle da jeste, i ona koja uistinu jeste. Radite na tome da sve tri osobe postanu jedna. Tada ćete osjetiti mir i blaženstvo.

Bez kušnji ostat ćete godinama na istomu mjestu.

Čovjek ima pravo na rad samo zato da bi pročistio svoju vlastitu svijest. Međutim, nema pravo traćiti plodove toga rada.

Korake koje svi moramo proći od rođenja do šezdesete godine, kada bismo trebali svoje živote iznova posvetiti intenzivnijem služinju. Do sedamdesete godine trebali bismo iskorjeniti loše osobine i početi isčekivati sreću s Bogom, tako da gledanje u vanjski svijet zamjenimo za razvijanje unutarnjeg gledanja. Na taj način, do osamdesete bismo godine trebali postati primjer drugima i tako nastaviti do stote.

Baba je uvijek govorio da će ljudima dati ono što žele, u nadi da će u jednom trenutku poželjeti ono što im je došao dati. Sada od nas očekuje da ga prestanemo pitati za usluge i da ga poželimo pitati što je to što on želi da mi učinimo u svijetu. Ističe sevu ili služenje kao važniju od bilo koje druge prakse. Kaže 'Služenje je plodonosnije od ponavljanja Boćjeg imena, od meditacije, obreda ili joge koji se obično preporučuju duhovnim traćiteljima, jer služi dvjema nakanama – uništenju ega i postizanju anande ili blaženstva.

Na predavanju sam automatski nastavila govoriti kao što to činim kada radim s nekim, nastojeći se što više opustiti i tražeći u sebi vodstvo te govoreći ono što mi je došlo u misli.

Pogledajte samo kakvom to cestom idete! Budite sretni ma što da se dogodi, i tada će staza postati ravna.

Objasnio je da je cilj tog programa potaknuti poklonike da smanje potrošnju i rasipanje u četiri glavne kategorije: novac, hrana, vrijeme i energija. Obeća je da će oni koji sliede tu rutinu korisitit ne samo sebi time što će postavivši strop nad ćeljama, smanjiti vezanost za materijalne stvari, već će tu ušteđevinu moći iskorisitti kako bi pomogli onima koji su potrebiti. Tako se može istodobno, u korist sviju, raditi na dva programa – postavljaju stropa nad željama i nesebičnu služenju.

Vrijeme je roba koju svi na svijetu posjeduju u istoj količini.
Vrijeme koje se rasipa nikad se ne može vratiti, zauvijek je izgubljeno.

Prepuštanjem negativnim emocijama poput ljutnje, pohlepe, zavisti i ljubomore, potroši se golema količina energije koja bi se mogla bolje iskoristiti.

Želio me osloboditi dugogodišnjeg straha od toga da budem u središtu pažnje, što je također oblik ega. Otpor i još prepoznatljivija agresija proizlaze iz te želje. Željeti da vas se prepozna ili to pokušavati izbjeći, jednako su vezani za ego.

Baba često odvraća svoje poklonike od toga da se vežu za rutinu i kaže: Naučite pronaći svoju sigurnost u mojoj nesigurnosti. Moramo naučiti teći poput rijeke i biti voljni promjeniti smjer bez upozorenja, kao što nam je sada rečeno da učinimo.

Žene moraju postati kanal kroz koji će božanska ljubav teći u svijet da bi uspostavila ravnotežu.

Babina glavna poruka i sve što čini ili kaže ljudima usmjereno je na to da postanu svjesni. Budući da točno zna što će svakoga posebno dovesti do svijesti da smo svi mi utjelovljenje Boga, trebamo mu samo vjerovati da će nam pomoći pri odbacivanju debelih naslaga sastavljenoh od naših želja koje zatamnjuju unutarnju svjetlost.





15.04.2014. u 14:58 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Ožujak 2020 (74)
Siječanj 2018 (14)
Kolovoz 2017 (22)
Prosinac 2016 (26)
Travanj 2016 (15)
Lipanj 2015 (24)
Kolovoz 2014 (14)
Travanj 2014 (12)
Siječanj 2014 (31)
Ožujak 2012 (10)
Rujan 2011 (19)
Svibanj 2011 (13)
Siječanj 2011 (11)
Listopad 2010 (24)
Ožujak 2010 (12)
Siječanj 2010 (9)
Prosinac 2009 (13)
Listopad 2009 (10)
Rujan 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ako ste ljubitelji čitanja, ovdje možete pročitati meni najdraže dijelove pročitanih knjiga. Ako želite prodiskutirati o pojedinoj knjizi ili navesti neku sebi dragu, samo se javite.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr